3
Přibližně třetina potravin, vyrobených každoročně na celém světě pro lidskou spotřebu, skončí v odpadu nebo se jinak znehodnotí.
Pravda, nb 25.06.2020 13:00 rajče, rajče Foto: Shutterstock
Rajčata do chladničky nepatří.
Výraznou měrou k tomu přispíváme i my tím, že plýtváme potravinami v naší domácnosti. „Plýtvání potravinami má negativní dopady na životní prostředí – plýtváme vodou, produkujeme oxid uhličitý, deforestujeme krajinu,“ říká Alexandra Kolarik z OZ Free Food a zároveň nabízí tipy, jak se v domácnosti vyhnout zbytečnému plýtvání.
Nenakupujte, když jste hladoví
Všichni to známe – když přijdeme do obchodu a pociťujeme hlad, do košíku doslova hodíme vše, co se nám dostane pod ruku. Domů přineseme takové množství potravin, které nejsme v žádném případě schopni spotřebovat.
Plánujte si nákupy
Mějte přehled o tom, co máte v lednici a v špajzka, viz potraviny, kdy jim končí záruka, abyste nenakupovali potraviny, které doma máte. Sledujte data na potravinách – datum minimální trvanlivosti označován jako „spotřebujte do“ určuje, do kdy je daná potravina vhodná ke konzumaci. Označují se jím čerstvé potraviny jako maso a masné výrobky, sýry, jogurty, čerstvé ryby, popřípadě pomazánky a saláty. Po tomto datu potraviny většinou nejsou vhodné ke konzumaci a mohou ohrozit naše zdraví. „Datum minimální trvanlivosti“ označuje přibližné datum, do kterého si potravina uchovává svou předpokládanou kvalitu. Označují se jím potraviny, které vydrží déle, tedy mouka, rýže, těstoviny, trvanlivé mléko, konzervy. Na rozdíl od data spotřeby je konzumace potravin i týdny až měsíce po tomto datu stále bezpečná.
https://muzirevue.cz/prodej-firem-prakticky-zpusob-jak-svou-firmu-predat-dal/
https://svet-muzu.cz/koncept-zero-waste-muzete-prenest-i-do-kuchyne/
https://denikmen.cz/bude-djokovic-startovat-na-australian-open-musi-se-dohodnout-s-novou-vladou/